What biome does the Mara live in?
Patagonian maras inhabit several biomes of Argentina, including portions of Las Pampas, the Monte Desert and their namesake Patagonia region. Habitat: A range of temperate lowland habitats are suitable for Patagonian maras, including grasslands, shrublands and other semi-arid open areas.
Where does the Mara animal live?
Argentina
Maras inhabit the pampas in Argentina. Their main habitat is the pampas an area of grasslands. They prefer an area with low shrubs. They also inhabit grassland, brush land and arid areas.
What is a group of maras called?
The cavy can be found in breeding pairs that rarely interact with other pairs (Arkive). During breeding season, maras form large groups called settlements, consisting of many individuals sharing the same communal dens.
How big is a Mara?
18 lbsPatagonian mara / Mass (Adult)
What does the animal mara look like?
The general form of Patagonian maras is that of a long-legged rodent with a body similar to a hoofed animal. Their coat is primarily grayish-brown, with a white patch along the chest and stomach and orange coloration around the flanks and head.
What do mara animal eat?
grasses
Patagonian maras are herbivorous, primarily consuming grasses. They also frequently consume cactuses, as well as some seeds, fruits and flowers. Maras are also coprophagous, ingesting their own dung to maximize nutrient absorption.
What animals eat maras?
Mara are preyed upon by cats, foxes and birds of prey. In order to avoid predators maras use their acute eyesight and hearing to locate danger, and their white rump colouration as a warning signal to other mara. They escape using their long legs to run at speeds of up to 29 kph.
Do maras mate for life?
Monogamous for life, Patagonian maras have a unique breeding strategy. Estrus occurs three to four times each year, for a window of only 30 minutes.
Is mara a rabbit?
The Patagonian mara (Dolichotis patagonum) may look remarkably like a rabbit—or like a rabbit on stilts—but this animal is more closely related to a guinea pig than a rabbit. Maras are giant rodents of South America (the fourth largest in the world), while rabbits are not rodents at all but lagomorphs.
How many babies do maras have?
Mara are strictly monogamous and mate for life, typically having 1-3 offspring a year. Mara babies are very well developed when they are born usually grazing within the first 24 hours of their life.
How much does a Dolichotis patagonum weigh?
Dolichotis patagonum is the second largest member of the family Caviidae. One study reported average weights of males and females as 7.73 kg and 8.44 kg, respectively. However, most accounts report that males are larger than females.
What is the mating behavior of a Dolichotis patagonum?
Dolichotis patagonum is strongly monogamous, and male-female pairs usually bond for life. The pair-bond is maintained mainly by the efforts of the male, who follows and guards the female wherever she goes. To mark her as his territory, he urinates on her, spreads anal gland secretions around her and fiercely defends her from rival males.
Do Patagonian maras sunbathe?
During active period of the day, Patagonian maras can often be seen sunbathing. When resting, they base themselves upon their haunches or fold their forelegs under their body like cats. Patagonian maras are herbivores (folivores). The diet of these rodents consists entirely of plants, mostly – Pappophorum grass.
Do Patagonian maras live in dens?
Though it dens in areas that are densely vegetated, they visually monitor for predators, which is less effective in more closed habitats. Large settlements of Patagonian maras have been observed on and around sheep ranches, most likely due to their similar habitat preferences.